Ohjelma

Juhlavaa ohjelmaa
Leirin ohjelmaa suunnitellessa meillä on ollut mielessä kolme teemaa. Kyseessä on juhlaleiri, joten luonnollisesta halusimme juhlia leirillä Oulun Valppaiden ja Oulun Metsänkävijöiden satavuotista taivalta. Koko leirin ajan pidämme yllä ns. ”ikuista tulta”. Varsinaista juhlailtanuotiota vietämme leirin toiseksiviimeisenä iltana, tiistaina 2.8.

”Suomi 100” juhlavuosi vaikutti leiripaikan valintaan ja sitä kautta myös leiriohjelmaan. Juhlavuoden tarkoitus on saada kaikki suomalaiset kokemaan, aistimaan, maistamaan ja juhlimaan Suomen upeaa luontoa. Lapissa jos jossakin tämä on mahdollista.

Tinakoruja, kullanhuuhdontaa ja noitarumpuja leirialueella
Leirin arki tapahtuu Nukkumajoen kämpän ympäristössä, jossa on luvassa vaihtelevaa ohjelmaa kädentaidoista lähialueella liikkumiseen. Kädentaitoja kehitetään askartelemalla tinakoruja ja vesirattaita. Shamaani-skillsejä pääsee kokeilemaan itse rakennetulla noitarummulla.  Leirillä on myös hyvä äkkirikastumisen mahdollisuus, sillä kokeilemme kullanhuuhtotaitojamme mahdollisesti jopa ammattilaisen opastuksessa. Leirin loppupuolella nuorimmat ikäkaudet pääsevät pyrkimään nopeammaksi, vahvemmaksi ja korkeammalle leiriolympialaisten tiimellyksessä.

Huskyjä, risteilyä ja saamelaiskulttuuria Inarissa
Lauantai on leirin Inaripäivä. Silloin koko leiri käy tutustumassa Inarin keskustaan ja kulttuurikeskus Siidaan. Valintansa mukaan leiriläiset pääsevät joko Inarinjärven risteilylle tai paijaamaan huskuja läheiselle huskyfarmille. Valinta huskyjen ja risteilyn välillä on tehty ilmoittautumisen yhteydessä.

Haikille Lemmenjoen jylhiin maisemiin
Leiriläiset tekevät vaelluksen eli haikin Lemmenjoen kansallispuistoon. Haikin pituus vaihtelee ikäkaudesta riippuen; sudenpennut tekevät päiväretken, seikkailijat ovat vaelluksella yhden yön yli ja tarpojilla, samoajilla ja vaeltajilla haikki kestää kahden yön yli. Yön yli kestävää vaellukselle suosittelemme teknisistä urheilu- tai vaellusvaatetusta. Alusasun kannattaa olla teknistä materiaalia tai merinovillaa, sillä ne kuivuvat nopeasti ja tekevät näin vaeltamisesta mukavampaa. Puuvillavaatteet tahtovat hiostua ja kastua. Haikille kannattaa ottaa mukaan kengät, joilla on hyvä kävellä pidempikin matka vaihtelevissa maastoissa. Sukiksi kannattaa valita hyvät urheilu-/vaellussukat, jottei syntyisi turhia hiertymiä ja rakkoja.

Haikilla seikkailijat, tarpojat, samoajat ja vaeltajat kantavat varusteensa rinkassa. Sudenpentujen haikilla kantovälineenä toimii päiväreppu. Mikäli et ole sudenpentu, mutta päiväreppusi on riittävän iso ja hyvä kantaa, voit ottaa myös sen haikille. Vaellukselle otetaan mukaan vain tarpeellinen tavara ja loput jätetään leiriin vaelluksen ajaksi. Haikkivarusteita pakatessa on huomioitava että mukana kannetaan myös esimerkiksi haikin kaikki ruuat, joten rinkkaan tai reppuun on jäätävä omien varusteiden lisäksi tilaa myös yhteisille varusteille. Rinkka tai reppu kannattaa säätää sopivaksi jo kotona ennen leirille lähtöä.

Haikin aikana leiriläiset pitävät valokuvapäiväkirjaa. Kännykkäkamera riittää hyvin kuvaamiseen, mutta jos omistat kameran niin kannattaa ottaa se mukaan. Vaelluksen jälkeen kuvat puretaan kameroilta ja kännyköistä tietokoneille. Jos kamerasi tarvitsee piuhan kuvien siirtoa varten niin muista ottaa myös piuha mukaan.

Saamelaiskylät kohtaavat koko leirin pelissä
Viimeisenä kokonaisena leiripäivänä kaikki leiriläiset pääsevät eläytymään saamelaiskylän elämään suuressa roolipelileikissä. Kokeneemmat Metsänkävijät ja Valppaat muistavat varmasti Horisontin Kyläpelin ja Iku-Turson Tursajaiset. Yhtä eeppistä meininkiä on luvassa myös Nukkumajoella.

Satavuotisjuhlailtanuotio on kerran sadassa vuodessa
Tiistai-ilta huipentuu lippukuntien yhteiseen juhlailtanuotioon. Spektaakkelimaisessa iltanuotissa teemme katsauksen lippukuntien satavuotiaaseen historiaan laulujen ja leikkien säestämänä. Myös vanhemmat pääsevät osallistumaan juhlailtanuotioon vierailupäivän yhteydessä.

Juhlailtanuotion lisäksi leirillä vietetään avajaisia, joissa sytytetään koko leirin roihuava ikuinen tuli. Leirin viimeinen ilta huipentuu Suuriin Pitoihin, jossa syödään hyvin ja katsellaan auringon laskemista Pohjois-Lapin horisonttiin.